martes, 23 de septiembre de 2008

DESDE LA FUNDACIO PERE ARDIACA

TEXTO DE LA NOTA DE PRENSA DE LA FUNDACIÓ PERE ARDIACA EN TORNO A LAS DILIGENCIAS ABIERTAS POR EL JUEZ GARZÓN.
(Vigilad bellacos, la Fundació no hace vacaciones)


EL JUTGE GARZÓN I LES DILIGÈNCIES OBERTES SOBRE ELS ASSASSINATS DE LA REPRESSIÓ FRANQUISTA

En referència a les diligències obertes pel jutge de l'Audiència Nacional, Baltasar Garzón, en relació a les fosses comunes del franquisme amb la finalitat de determinar si és competent per a investigar aquests fets i elaborar un cens de desapareguts i obrir una causa general. El Jutge Garzón ha sol·licitat informació als ajuntaments de Madrid, Granada, Còrdova i Sevilla, entre d'altres, i als fons documentals de l'Arxiu General de l'Administració, al Valle de los Caídos, a l'Arxiu de Salamanca, al fitxer del Tribunal Especial para la Represión de la Masonería y el Comunismo i al Centro Documental de la Memoria Histórica. També ha informat a la Conferència Episcopal que haurà de permetre a la Policia Judicial accedir a totes les parròquies d'Espanya (un total de 22.827) perquè facilitin els llibres de difunts amb la finalitat d'identificar les possibles víctimes desaparegudes a partir d'aquella època. A més del nom d'aquestes persones, el jutge reclama saber la data i ciutat de naixement dels cadàvers, així com el lloc on residien i la filiació política a la que pertanyien i que els va fer ser víctimes de la repressió feixista.

Aquestes diligències surten arran de les denúncies de diferents associacions de la memòria històrica a l'Audiència Nacional el passat 18 de juliol del 2007 per diferents casos a Navarra, Balears, Canàries, Catalunya, Galícia, Andalusia.

Des de la Fundació Pere Ardiaca volem, per una banda, felicitar aquesta iniciativa que és una reclamació de les associacions de recuperació de la memòria històrica i democràtica. Considerem que és una prova de normalitat democràtica aclarir tot el que va passar durant la dictadura franquista amb la finalitat d'aprendre del passat per tal què no torni a succeir mai més i caminar així cap a una societat democràtica plenament avançada i on no quedin impunes els crims contra la humanitat.

Per altra banda, esperem que no sigui una operació més d'aquest jutge "estrella", massa acostumat a agafar protagonisme als mitjans de comunicació, per fer-se la foto i tancar, de cara a la galeria, qualsevol possibilitat d'investigar els fets ocorreguts (desaparicions, sacas, assassinats, tortures i exilis forçosos) durant la llarga nit del franquisme i que va acabar amb la vida de tantes i tants republicans que lluitaven per la llibertat i la democràcia.

En el cas que l'Audiència Nacional considerés que no és competent per investigar aquests fets, demanem a tots els Grups Parlamentaris i al Govern espanyol la creació, mitjançant llei, d'un jutjat o tribunal ad hoc amb l'objectiu de conèixer els delictes comesos durant la guerra civil i la dictadura, que comptés amb la col·laboració de tots els jutjats de l'Estat espanyol en base a la Ley de la Memoria Histórica de 26 de desembre de 2007.

Per últim, reclamem, una vegada més, que es prenguin les mesures necessàries per deixar sense validesa legal les decisions repressives derivades de l'entramat jurídic del franquisme, és a dir, reclamem l'anul•lació dels judicis sumaríssims. I mentrestant, animem a la societat civil catalana i a la espanyola a continuar lluitant contra l'oblit i la barbàrie del feixisme com la millor manera de construir un futur de llibertat i democràcia.

A Barcelona, dimarts 2 de setembre de 2008


ÀREA D'HISTÒRIA
Fundació Pere Ardiaca

No hay comentarios: